119. Vill du åka hem? Mental fosterställning. Erika

I går kom tårarna. Mitt under inmundigandet av en pappersmugg Kanuckiskt blaskigt kaffe där på färjan mellan Vancouver island och fastlandet.

Helt plötsligt insåg jag att ”hemma” i Sverige där kläddes granar, där käkades skinkmackor och svetten lackade när de sista julklapparna inhandlades och slogs in. De sakerna gjordes utan mig, av mina barn utan mig, utan oss. Jag kunde inte hejda det utan tårarna steg i ögonen och jag tittade upp från muggen på en någon frågande Markus.

Jag sade till honom att ”I Sverige pyntas det just nu julgranar”. Markus tittade begrundande på mig medans han tog fram mobilen. ”Vill du åka hem?” Frågade han, när jag tvärsäkert sa ”Nej”. Sa han bara ”vi ringer ungarna.”

Med snorig näsa och blöta kinder satt jag mitt emot honom när han i vanlig ordning kivades med både Jennifer och sedan Christopher. De berättade vad de gjorde, mycket riktigt det handlade om paket och julmat, de var med sin pojk-respektive flickvän och visade under video-samtalet välstädade lägenheter med pyntad gran, inslagna klappar och glatt humör.

När han vände mobilen mot mig så snörvlade jag ännu mer och nya tårar droppade på det lilla bordet. Vi satt inklämda mellan diverse resenärer på väg mot fastlandet och hade precis upplevt den näst bästa veckan i vårt gemensamma liv.

Hittills under de snart 6 månader vi varit här så har vi inte haft en jobbig stund på grund av någon hemlängtan. Det finns vissa stunder när vi sprungit på pumpen på grund av okunskap och missförstånd som man ledsen ilsken och besviken velat göra som Jim Carrey i Dum och Dummare, sätta sig bakom en dörr, suga på tummen och mässa ”I am in a happy place I am in a happy place och gömma sig i en mental fosterställning.

Och vi är inga stora Julfantaster någon av oss men tydligen var det ändå något djupt rotat i mammahjärtat som vaknade till liv lagom till jul. Ungarna är stora, har ordnat liv med jobb och partner, de är kloka fina människor som nu i detta var ”större” än sin mamma och tröstade. Inte klokt.

Jag vägrar ha dåligt samvete, men vi längtar såklart efter dem och när vi väl ses, Holy moly vad härligt det ska bli!

Nu när jag avslutar dessa rader har vi precis vaknat upp på Flying J i Nanton söder om Calgary. Klockan är halv åtta på morgonen den 24 december och jag sprang nyss in på macken och pudrade näsan och sa God Jul till de ytterst trevliga damerna här inne. M ligger fortfarande och småsnarkar, han är sliten efter ”semestern” men kaffet puttrar och jag ska plocka fram skinka och senap, tända ett par ljus och väcka honom strax. I Sverige är klockan 15.30 så ni sitter väl överallt mätta och belåtna och väntar på att Kalle Anka ska ta slut så ni får öppna berget med julklappar?!

Lite senare när vi passerat gränsen till USA och har obegränsad surf igen ska vi ringa våra nära och kära i Sverige. Kanske gråta en skvätt till men mest glädjetårar över att få se dem och höra vad de gör allihop.

Vi önskar er alla en härlig julhelg, ta hand om varandra ok?!

7 kommentarer

 1. Hej på er!!

  Jag hade trott att du varit omänsklig om du INTE fått en sån reaktion, Erika. Det är ju, hur man än trivs, en påfrestning att leva långt ifrån nära och kära – i just jultider!!

  Klart som fan, att ni båda två har en massa minnen från svunna julaftnar med tindrande och längtande barnögon. Sånt sätter ju ”sina spår” – konstigt vore det ju annars!

  Själv har jag tyvärr inte begåvats med några barnbarn, så dagens julaftnar blir dessvärre inte desamma, som när barnen var små. Iofs är det ju kul att umgås även nu, men samma sak är det definitivt inte.

  Ha det nu så härligt ni kan i er lilla kabin, i den härliga naturen med utsikt etc. Låt V8:an (gissar på det) mullra på och var rädda om varann!! ☺♥️

  Kram!

  Kjell i Olofström

  Gillad av 1 person

  1. Hej bästa Kjell! Tack för dina värmande ord! Ja den dagen vi ev får barnbarn får vi se hur och var vi firar jul 😄
   Ja vi sitter här i hytten just nu i ett dimmigt Idaho på väg söderut mot San Fransisco. Imorgon är det Juldagen och det stora firandet här då ska vi prata med Sverige igen. Sköt om dig och god fortsättning!!
   Kram Erika o Markus 🎄🌟

   Gilla

 2. God Jul till er denna första jul här på den västra sidan om
  Potten!
  Märkligt skulle det ju verkligen vara om du inte fick hemlängtan under denna speciella och fina högtid! De första jularna var jultiden värst efter att jag hade flyttat hit från Finland. Nu 20+ år senare firar jag jul på ett hotellrum i Arizona. Det går ju det med! Ha en fantastiskt fin jul! 😃❤️🎄🎁

  Gillad av 1 person

 3. Mackanerika vad fint skrivet och mamma släppas känslan är djupt rotad i hjärtat
  Men avståndet till era nära å kära är inte långt när ni kan se och prata med varandra via datorn
  Förlåt inte bara mamma utan och så pappa känslan
  Ha nu ett fint slut och ännu bättre nytt år krama varandra och va rädda om er
  Kramar till er från Annerstad vid sjön Bolmen (som lev vatten till Skåne.

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla du för fina värmande ord! Vi tar hand om varann och njuter av de stunder vi kan videochatta med familjen! Gott nytt år önskar vi dig!! Kram från Erika o Markus

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s