Rapport inifrån USA – Presidentvalet och Covid-cirkusen med svenska ögon.

1 november 2020.

De flackande blickar och stressade steg vi med stora ögon såg i butikerna för ett halvår sedan har försvunnit för ögonblicket. Att människor roffade toalettpapper och våtservetter från i stort sett tomma hyllor är ett minne blott. Nu råder kraftiga restriktioner och nya lagar om nedstängningar och ansiktsskydd. Både i USA och Kanada.

Vi kör vår lastbil genom 17 amerikanska stater, just nu genom ett brinnande USA – på flera sätt, bokstavligt talat med alla bränder i västra delarna som ännu inte slocknat, och bildligt talat med Presidentval inom de närmsta dagarna, dessutom mitt under Covid-19-epidemin.

Vi har risktillägg från vårt åkeri pga Covid-19. Vi som kör mellan Kanada och USA räknas som ”essential drivers” och några måste ju se till att befolkningen inte svälter, eftersom gemene man varken har kunskap lust ork eller prioriterar utrymme för egen försörjning längre.

Vi kör frukt och grönt från södra och västra USA till mellersta Kanada varje vecka. Upp och ner, ner och upp, ca 100 mil varje dag, 6-7 dagar i veckan, bor i lastbilen och kör så mycket vi får och orkar. Vi har kört genom de hårdast Covid-drabbade områdena i Nordamerika under 10 månader av denna epidemi. Varit friska som nötkärnor trots att vi bara betett oss som vanligt. Tvättar händerna efter toalettbesök men tar i hand o kramas med folk vi träffar.

Eftersom vi färdas genom USA, lastar, lossar, tankar, äter, handlar, spenderar ledig tid och upplever saker så är vi så att säga mitt i smeten. Dagligen pratar vi med amerikanare och ofta om politik, speciellt nu i dessa tider. De är frispråkiga, generösa och patrioter ut i fingerspetsarna, stolta över sin frihet sitt land och vill gärna berätta om och visa upp sin åsikt.

I de flesta staterna vi kör igenom fullkomligt kryllar det av skyltar, flaggor och andra kreativa plakat, inte sällan i form av höbalar, lantbruksmaskiner och annat – för att visa stöd för sin president, Donald Trump. Vi har kört tusentals mil längs de största vägarna, passerat hundratusentals fordon osv. Vi har senaste månaderna sett 10.000-tals Trumpskyltar och flaggor, men endast 2 st om Joe Biden.

Så vad än media i Sverige påstår och vad man än tycker så älskar många amerikanare sin president Trump.

Här finns jobb åt alla till exempel. På bensinmackar, restauranger osv står det alltid en handfull människor till din tjänst! Det finns till och med jobb som skylthållare. Dvs stå hela dagen och hålla i en reklamskylt längs en väg.

Lönerna är generellt låga ja, men också skatterna. Inte bara bönder gillar Trump. I städer blir vi ständigt högljutt omkörda av feta pickups med flaggor och dekaler. Även på staketen på slitna sk trailer parks sitter det Trump-plakat, ingen klagar trots man med svenska ögon blir lite bestört. De älskar hans självklara sätt, buffligt visst, men med löften han håller. Det viktigaste; Folk i arbete & lägre skatter. Ingen bullshit, fräckt och kontroversiellt javisst men han månar om sitt land. Vilket är hans jobb. Inget PK-tjafs.

Att stänga gränserna när Covid-19 slog till, att vilja öppna upp landet igen så snart som möjligt, det är Trumps filosofi. Det räcker nu, och det märks ute i landet. Paniken i början, masktvång och nedstängningar är ingen långsiktig lösning. De senaste dagarna har vi sett en markant ökning av folk som vägrar använda mask. Vilket vi skriver under på alla dagar i veckan. Använd sunt förnuft!

Att årets influensa skulle ställa till det så inåt helskotta! Då menar jag i form av panik, ekonomisk kollaps och annat elände, inte enkom på grund av dödsfallen. I statistiken ingår nämligen de som dött MED Covid, inte bara de som dött AV Covid. Det sistnämnda beräknas vara ca 15% av totalen. Många sjuka samtidigt, det köper jag, men resten av skrämselpropagandan!? Folk behöver i större utsträckning tänka själva och sluta svälja allt med hull och hår utan att ifrågasätta. Uttrycket ”statistik och annan förbannad lögn” gäller både siffrorna angående Covid-19 och preliminära valresultat enligt mig.

Vi var i Las Vegas dagen de stängde i mars, lyckades även pricka när de öppnade första svängen i Juli. Nu är casinon hotell och restauranger öppna och folket är tillbaka, dock är stämningen lite annorlunda, nästan obehaglig med masktvång och restriktioner överallt.

Att paniken hos folk på 2020-talet skulle ligga så oerhört nära ytan. Det var ingen som trodde!? Jo, det har jag, min man med flera faktiskt förstått länge. Dagens latteföräldrar som i stort sett enbart ser till likes, ekologiskt vin och elbilar, fredagsmys med bubbel, stort trädäck och solbrända fotbilder från semestern på kredit är helt fel ute.

Att lita på någon annan när det gäller det absolut viktigaste för sig själv och familjens överlevnad är ju rent bisarrt! Att livsmedel tar slut i hyllorna på grund av Covid, terrorattack, ryssen eller elavbrott är ointressant. Att vi lastbilschaufförer ser till att köra mat till affärerna är en annan sak. Litar du på bönderna i EU, litar du på oss, på regeringen, på krigsreserven som inte längre finns!? Tänk om.

Tänk själv, använd sunt förnuft. Inte bara gällande hygienen och smittspridning.

Att amerikanerna äntligen börjar tvätta händerna är ju positivt, att företag som hyr ut bajamajor, kör hem mat, tillverkar handsprit går som tåget medans hantverkare, restaurangägare och skönhetsindustrin konkursar på löpande band är katastrof. Ett av våra favoritställen; Peggy Sues 50’s Diner, längs I-15 söder om Las Vegas har minskat sin omsättning med 99% sedan Covid-19, är ohållbart. Att hustrumisshandeln och självmordsförsök har ökat är en annan katastrof.

Om Joe Biden vinner presidentvalet kommer kurvan troligtvis att fortsätta neråt och depressionen öka. Att fortsätta nedstängningen skapar enbart en negativ spiral. Till exempel är det 17 miljoner människor enbart i Los Angeles-området som är beroende av sin inkomst, någon annan som odlar deras mat samt transporter för att kunna köpa mat, vatten och annat för överlevnad. Eftersom småföretagare, speciellt bönder faktiskt är samhällets ryggrad. Bönderna i USA tackar Trump och ser optimistiskt på framtiden trots handelskriget med Kina. Vi har träffat flera stora och små lantbrukare som unisont hyllar sin president som de beskriver som rakryggad och utan hyckleri.

Det är oerhört spännande att befinna sig mitt i allt detta, på tisdag kväll kommer vi bänka oss någonstans för att tillsammans med amerikanare följa valet, det är ännu ett av alla häftiga minnen vi kommer att ta med oss från detta äventyr.

Min lösning på saker och ting är är att tänka lite längre, minska sitt beroende, varför inte bo utanför staden, odla och på köpet få lugn i själen, styrka i kroppen och glädje i sinnet, oavhängigt av nästa epidemi eller regeringsbyte.

4 kommentarer

  1. Det blir onekligen spännande att se vad som händer på tisdagskvällen, helt klart. Trump har mycket mindre stöd här i norr, speciellt här i Minnesota. Själv är jag nybakad amerikansk medborgare och har för första gången röstat i ett amerikanskt presidentval. Bara att vänta och se…. Dock blir det skönt när hela valkarusellen är överstånden. Den börjar jag bli rejält trött på!

    Gillad av 1 person

    1. Hej! Vi sökte ett jobb som lastbilschaufförer, fick det och åkeriet ”sponsrade” oss dvs talade om för staten att de ville ha oss, och vi fick arbets visa i två år kopplat till det åkeriet. Hur tänker du själv?

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s