131. Mask on/Mask off!?/Erika

”Face coverings requires for entry!”

I ”vår” hemprovins Manitoba här i Kanada är det just nu sedan 1 oktober 2020, ”Code Orange”.

Det betyder ”Restricted”och innebär att munskydd/ansiktsmask är obligatoriskt ”in public” . Med knappt 10000 döda ligger Kanada långt ner på världs-listan över dödsfall orsakade av årets influensa. Tack vare/eller trots det höga användandet av masker, skolstängningar i månader och restriktioner gällande restauranger, frisörer och många andra. Eller…?

Sverige har ca 5900 och USA 230.000 dödsfall. PROCENTUELLT sett ligger Kanada längst ner av dessa 3 med 2,6% Sverige 5,8 och USA 7%.

Enligt statistiken.

Men hur mycket kan man lita på statistiken? Hur mäts siffrorna och vad är ”Covid-relaterade” fall. Hustrun som dör till följd av misshandel när maken slagit ihjäl henne efter veckor av karantän i hemmet pga Covid-19? Självmord pga depression för din och/eller ditt företags ekonomiska kollaps? Den svårt sjuke cancerpatienten som drabbades och dog med Covid-19, eller 90-åringen som Covid-19 fick att trilla över kanten!?

Och hur brukar siffrorna se ut av den årliga influensan? Som en av de amerikanska läkarna säger: ”Utmaningen är att veta vem som dog AV Covid, kontra vem som dog MED Covid.”

Det bästa man kan göra för att inte bli smittad är i vanlig ordning att använda sunt förnuft. Stanna hemma vid symptom. Gå för bövelen inte till jobbet om du är förkyld eller skicka ungarna till skolan om de är magsjuka osv.

Tvätta händerna och håll rent omkring dig. Sunt förnuft är ju en bristvara i samhället idag oavsett om det gäller skärmtid, mat eller politik.

Det nya svarta verkar ju vara att slippa tänka själv. Sitta i soffan med mobilen eller datorn, stoppa i sig fördummande kemikalier och bli deprimerad över antal likes, eller att man i verkligheten inte ser ut som en filtrerad bild på (o-)sociala medier.

Att liksom varningsblinkers här tycks verka som en magisk odödlighetslampa är det liknande med ansiktsmask och vissa andra insatser.

Vi besöker ju ett par tre olika offentliga toaletter dagligen på våra färder genom Nordamerika och ofta slås vi av hur otroligt äckliga badrummet är men själva toastolen och även ibland handfatet är kliniskt rent- helt i linje med reglementet (Larsson!) om att Covid-städa hygienutrymmen. Varför är inte hela rummet städat? Dörrhandtaget och även spolknappen är ofta supernasty t ex.

Och varför är det inte alltid så – oavsett förkylning, magsjuka eller böldpest!? På många ställen är Covid-19 det sista man bör oroa sig för att smittas med.

Innan Covid tvättade bara 3% av amerikanerna händerna efter toabesök till exempel. Hörde detta på nyheterna för ett tag sedan och har ingen annan källa. Men sedlarna i USA är ju helt otroligt skitiga så det verkar ju inte helt orimligt. Det sitter lappar på mack-muggarna- och restauranger, ”Anställda måste tvätta händerna efter toalettbesök”. Ehhh… som svensk blir man ju mörkrädd att de ens ska behöva påpeka detta. Inte bara standarden här är lägre än i Sverige. Allmänbildningen här är låg. Kan vara ett av skälen till hysterin. Att man helt enkelt inte vet hur smittospridning går till. Att utan att ifrågasätta tror på allt som skrivs, på nätet och av media.

Gällande ansiktsmaskerna så börjar fler och fler dock att tröttna och protestera. Vägrar använda mask.

Vi försöker. På en del ställen blir man utslängd. Hotad med böter eller vägras service. Folk börjar tröttna rejält. Och det är enligt mig ett sundhetstecken. Att inte ohämmat göra som myndigheter säger. Fakta eller skrämselpropaganda. Välj själv. Att tänka själv, vad som på riktigt är bäst. Att förlita sig på till exempel ansiktsmask är bara ett exempel.

Vi ser massor av exempel här. Folk som sitter ensamma i bilen med mask på. Vissa dessutom med plasthandskar. Att det är tvång eller rekommendation med mask när man besöker en rastplats. Att man bara får sitta vid varannat bord på restaurang men i foajen står folk och trängs på varandra. Att stå i kö någonstans tar 3 gånger så lång tid för ingen hör vad den andre säger, varken kunden eller den i kassan bakom munskydd och plexiglas. Samhället och folk tar stryk – i onödan! Restauranger har nedkortade öppettider, frisörer mfl får inte ha öppet alls. Folk blir deprimerade, arbetslösa, misshandlade osv. Användandet av sociala media går hand i hand med isoleringen hemma. Och DET är inget positivt, ökad skärmtid leder ofta till negativa saker. Stress, minskad självkänsla, sömnproblem, koncentrations- och minnesproblem förutom beroende och relationsproblem relaterade till skärmeländet.

Smartphone, jo tjena Dumbphone är enligt mig det enda korrekta namnet.

Och en hel är hysteriska, skriker åt folk som inte har mask, till exempel skulle vi köpa lite lunch för en tid sedan. Var och lastade hos en kund i Kalifornien där det stod en mexikansk matvagn utanför. M ställer sig i kö med mask på och jag väntade 4 meter bort. Bakom plasten i luckan skrek mannen något obegripligt i vagnen bakom sitt munskydd. M fick fråga 3 gånger innan han förstod att mannen menade att även JAG var tvungen att ta på masken för att M skulle få handla. Helt bisarrt!

Kommer ihåg hur läskig stämning det var i en affär i vintras när toapappershysterin hade exploderat, folk hade något skrämt i blicken och gick mycket fortare än vanligt. På riktigt var det en obehaglig stämning i butiken. Man riktigt roffade åt sig från vissa hyllor, toapapper speciellt. Och det dröjde ju inte länge förrän det ransonerades.

Senaste dagarna har det blivit stor skillnad. Trots att fler fall av Covid upptäcks nu igen, så struntar folk i munskydden. Har banne mig inte hört någon varken hosta eller nysa offentligt på flera månader oavsett mask.

Folk har äntligen kommit upp till normalläge gällande renlighet , vissa sanerar till och med sedlar – vilket faktiskt är positivt!

Det sitter på de flesta truckstop och affärer skyltar på dörrarna med budskapet om att man måste ha mask för att få handla men 9 av 10 på går nu in utan bara de senaste dagarna. Skiljer lite mellan staterna men ändå syns denna trend.

Oansvarigt kanske du tycker, tyck vad du vill. På vårdinrättningar och äldreboenden ska man naturligtvis skydda både patienter och boende så långt det går – mot alla sjukdomar, såklart personalen ska ha hög hygienfaktor där, även med ansiktsmask för att undgå smittor själv.

Men vi vägrar så långt det går.

En sund artikel ur Läkartidningen som du gärna ska läsa;

https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/artiklar-1/2020/08/fixeringen-vid-antal-doda-med-covid-19-ar-vilseledande/#

Delar av den;

”Vissa har slutat säga »till följd av covid-19« och övergått till »med covid-19«. Med en medianålder för de som dött på 84 år, de flesta med andra sjukdomar, kan man utgå ifrån att covid-19 i många fall endast har varit en bidragande dödsorsak. En analys i Östergötland visade att endast 15 procent av dödsfall med covid-19 utanför sjukhus kunde anses vara direkt orsakade av covid-19.”

”Total nedstängning av samhället i flera länder har fått dramatiska effekter på ekonomin i klass med 1930-talet. Detta kan komma att döda många fler än själva viruset, och då även unga. Inte ens i Sverige har dock coronastrategins effekter på folkhälsan fått nämnvärt utrymme i debatten.”

”Människor har förlamats av skräck, konsumtionen har tvärstannat, företag gått omkull och arbetslösheten ökat. Politiker som anklagats för bristande handlingskraft, i jämförelse med grannländer som infört total nedstängning/undantagstillstånd, har känt sig föranlåtna att införa besöksförbud till äldreboenden, strängare än på fängelser, och gamla har fått dö utan att ens få träffa sin livspartner eller egna barn. Och med hjälp av ordningslagen har man lyckats kväva kultur-, nöjes- och idrottsevenemang, påhejade av dödsfallsräknande kollegor.”

Så kika på siffrorna ovan igen från Sverige, Kanada och USA. Dra bort 85% som läkaren ovan påpekar. Vad blir det då?

Budskapet jag vill framföra är att folk måste aktivt återinföra det sunda förnuftet, och att reagera fundera och ifrågasätta är en del av det.

Vi vågar vägra mask, tar i hand och kramas när vi möter folk, precis som vanligt, och vi vill uppmana dig till att tänka själv.

Rätt/fel!?

4 kommentarer

 1. Hej på er!

  Det var ett tag sen. Glädjande nog klarar ni er bra från Coronan. Min fru och jag också – vi vägrar mask!! Får man dom i magen, så …… 🤣🤣🤣

  Jag tvingades bära mask på flygen Ronneby-Arlanda och Arlanda-Umeå och fy helvete säger jag då ……. Stackars personal, som tvingas gå omkring hela dagarna med dessa. Blir ju fuktigt och äckligt bakom masken – nästan så paniken slår till. 🤨🤨

  Vi lever nog ganska lika som före Coronan. Är väl iofs lydiga och håller avstånd någorlunda, men i övrigt ……….. Handlar tidiga morgnar och sena kvällar …… mest för att man slipper köa i kassorna.

  Sen blir det många och ganska långa promenader, bl.a för att mota min Typ2-diabetes. Trivs så jäkla bra ute i naturen, så nån uppoffring är det minsann inte.

  Hinner ni med nån motion …… förutom mellan lakanen, menar jag? 😅😅😅 Det är ju annars ett stort problem för chaufförer. Chaufförsmagar är ju ett bekymmer och kan rendera i allehanda problem, bl. a. diabetes.

  Lev väl och ta hand om er och varandra!! ❤❤❤

  Gillad av 1 person

  1. Hej Kjell!! Tack för dina kommentarer, de betyder mycket!
   Ja vissa bär mask all vaken tid, pga 2 jobb osv har hört många klara över detta som du säger, nästan panik!
   Njaaa övrig motion är det jättedåligt med tyvärr, är det inte långa dagar är det gikt för varmt eller för kallt, inte lätt 😬
   Krama om frugan och sköt om er!

   Gilla

 2. Hej!
  Roligt att höra att ni, trots Covid tuffar på genom land och rike! Employees must wash hands before returning to work, skyltarna finns över hela landet. Det har inte så mycket med renlighet att göra. Det har dock mera med stämningar att göra. Amerikanerna älskar att stämma andra över vilken liten sak som helst, därav alla dessa märkliga skyltar överallt eller all fine print’ på både det en och det andra. Verkar lite galet att behöva ha en påminnelse om att tvätta händerna eller hur?!
  Det här med sunt förnuft ja… Du har säkert hört uttrycket Common sense is not common’. Stämmer mycket bra på både det ena och det andra och det är nog en del av varför folk har stå stora tolkningar vad gäller munskydd, handskar etc.
  Du tar upp viktiga funderingar i ditt inlägg. Om inte samhället skulle ha stängts i mars, skulle misshandel, depression, självmord etc varit lika höga då? var det rätt att stänga eller inte? Jag tror många har missat orsaken till stängningen. Det var visserligen att försöka förhindra den snabba spridningen, men ännu mera var det att se till att det fanns sjukhusbäddar åt alla de som behövde. Nu går ju fallen uppåt igen, både i USA, Europa och säkert på andra ställen också, men åtminstone här i USA stängs inte samhället ner igen. Restriktionerna finns och det gäller att hålla avstånd, bära munskydd om du inte kan hålla avstånd och tvätta händerna, helst med tvål och vatten och handsprit om tvål och vatten inte finns tillgängliga. USA är grundat på den enskilda människan rätt, så det är ligger helt i kulturen att man gör som man vill. Detta medför också en viss själviskhet har jag märkt. Folk bryr sig inte riktigt om medmänniskan och tröttnar på att bära munskydd för att skydda folk omkring sig, eftersom det liksom är min rätt att göra som jag vill.
  Problemet med detta nya virus är ju att det smittar tio ggr mera än vad vanlig influensa smittar. Viruset angriper såväl luftvägar, hjärta, det centrala nervsystemet och hjärnan, medan den vanliga influensan härstammar från en helt annan familj av virus och angriper endast luftvägarna med tillhörande feber och snuva.
  Vad göra? Skippa munskyddet och riskera att smitta andra eftersom man kan vara smittospridare utan att veta om det ( precis som med vilken vanlig förkylning som helst), eller bära munskydd/ansiktsmask för att i ngn mån skydda dem runtomkring dig som du inte bor med. Att bära munskydd är ju långtifrån ngn perfekt lösning, man kan fortfarande bli smittad. Det har däremot konstaterats att bli man smittad trots användning av munskydd, blir sjukdomsförloppet mildare och man undviker sjukhusvistelse. Dock är det många som missar detta eller helt enkelt slår dövörat till. De orkar eller vill inte lyssna. Har kanske ingen som de känner som insjuknat och tror inte på att detta nya virus existerar. Myterna och sagorna härjar vilt i vissa lägre utbildade samhällsskikten i USA, och visserligen i de högre också.
  Sedan har ju det hela blivit så grymt politiskt i USA också och valet på tisdagen hjälper ju inte saken. Fast vem som helst kan ju bli smittad var som helst, så det spelar ju verkligen ingen roll hur man tänker politiskt.
  Om tio år blir det intressant att blicka tillbaka till denna pandemi och se vad som kunde ha gjorts på annat sätt. Förhoppningsvis är vi bättre förberedda inför nästa, nya virus som drabbar mänskligheten. Sköt om er där ute på motorvägarna!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s