129. Karl-Oskar Nilsson, Charles Nelson Karl Marx eller Charlie. Markus

Jag har många gånger funderat på varför människor byter namn. Man gifter sig, man tycker inte om sitt namn, det fungerar inte alltid ( tänker på Bo Ahl´s fru Ann) man skiljer sig eller har någon form av kris. Ibland är det helt förståligt ( tänker fortfarande på Bosses fru) eller att det blir liksom mer klatchigt och enklare och unikt. Ta Hassemannen Lundgren tex, ja det är lite klatschigare med Dolph och det lyckades ju nästan helt bra för honom. Näste man i kö är min barndomskamrat Ica-Ulf, Paul Tilly, som när vi lekte som barn hette Bengtsson. Han roffade åt sig sin mammas flicknamn ( har jag helt bestämt för mig men jag har haft fel innan). Inget fel på Bengtsson men Tilly hugger bättre tycker jag och jag tror inte han klagar heller.

Ska jag vara helt ärlig är jag väl inte helt nöjd med mina namn. Kolla här nu…….Karl Markus Nilsson!! Va, är det inte för bedrövligt att vara döpt efter en av de största kommunisterna i mannaminne eller som min djupt saknade faster Eivor så diskret uttryckte sig när min mor berättade vad jag skulle heta:

-Du ska väl för fan inte låta paugastackaren heta Maakus!!

Tyvärr fick inte Eivor igenom sin diskreta protest och vid dopet fick stackars gudmor Ingegärd hålla mitt tjocka huvud och kropp medans prästafan, som gubben Blix sa, framtvingades döpa mig till en av de fulaste kombinationer av namn någonsin frambringats. Nu blev jag lite räddad av min mormor Svea som kallade mig för Mackan sedan så länge jag minns och det har som väl var fastnat, så jag har kallats och kallat mig det sedan alltid…………..tills nu.

Nu kommer det. I Kanada och USA så heter man det man har som första namn vilket i mitt fall blir Karl. Det visar sig i många situationer såsom på MPI ( Transportstyrelsen i Manitoba) när min fru och jag sitter i väntan på uppkörning på bil. In kommer Fru Mastodontåttitalsfrilla och ropar upp den ena efter den andra som inte är redo ( sover, är på toaletten eller främst sitter med näsan i telefonen) och min irritation växer:

-Vaffan, vet inte folk vad dom heter!! Hör dom inte sitt eget namn! Jävla sönderkokade puckon.

Något i den stilen låter det i mitt huvud när Fru Mastodontåttitalsfrilla glider in i lokalen igen och ropar efter Karl. Jag börjar irriterat snurra på mitt huvud för att se nästa pajas som inte fattar vad han heter när Erika stöter mig i sidan och viskar att: -Hörrddö det är dig hon ropar upp.

Nu är detta inte så synligt utåt men jösses vad det blev jobbigt på insidan av mitt pannben. Jag skämdes faktiskt ordentligt och började säkert på svenskt maner stamma fram en ursäkt om att jag visst heter Markus hej och hå. Hon tittar i sina papper och säger något i stil med att -Nä det gör du inte det står Karl här och Markus är ditt andranamn fattardu. Till och med jag vet ibland när man ska knipa så då gjorde jag det. Det har jag förstått senare att det är mycket lättare att göra det och bara anpassa sig. Att det blir med en amerikansk brytning man presenterar sig som Marrkass blir lite konstigt men det får vara. Jag heter det på mitt arbete och bland de vänner vi skaffat oss här men varenda gång man har med myndigheter att göra blir det Karl för att jag måste. Senaste bekymret var hos doktorn senast, jag fick recept utskrivet och skulle lösa ut det på apoteket, jösses vilken sak det blev och det var då jag var glad att jag inte heter Kjell Mikael Patrik Anias.

Bara namnet Kjell blir vansinnigt jobbigt här. Det blir K-gel Kayjell eller KY-Gel som är det ( enligt egen utsago det bästa glidmedlet i Nordamerika). För att toppa det så blir inte ett enda namn rättstavat för stackars Putte. KA-Gel Michael Patrick Anias är, enligt nordamerikaner, den korrekta stavningen och så kommer du till tullen och så fastnar du där. Patrik heter vad jag vet Patrik without a C i alla sammanhang han behöver stava sitt namn, vilket faktiskt är mer frekvent än vad du tror. Jag har fått tillåtelse att skriva om detta och det finns fler anekdoter som att hans bolag innan namnbytet till Three Crown Trucking hette P.Anias Trucking. Jag tror droppen var när revisorn döpte om åkeriet till Penis Trucking och stoppade det i KY-Gel mappen som namnbytet blev ett faktum.

Efter vånda och elände tar jag upp denna diskussionen men min bättre hälft och frågar vad hon tycker. Som i alla tillfällen är hon förstående och rar och har också sett det i sak iofs lilla men irriterande bekymret och hejar på mina tankar. Karl…………tja vaffan dög det till farsan och farfar så kan det väl duga till mig ja tamigfan hette inte Karl-Oskar Nilsson i Utvandrarna tillslut Charles Nelson. Charles Nilsson……….javisst….Charlie……..amenvaffan…..det heter ju Tobbe Terriers labrador…..Charlie…….ja det duger fan visst.

Så är det nu någon som undrar vad som händer så jar jag döpt om mig efter Tobbes skittrevliga hund. Fast det gillar inte min fru, så det får väl bli Karl Nilsson för husfridens skull.

8 kommentarer

 1. Det första ni båda måste byta är ju efternamnet. Alla som bott i USA eller Canada har fortsatt att heta Nelson även sedan de flyttat hem till Sweden igen. Så då har du samma namn som en känd amiral och behöver inte känna dig som en hund.

  Gillad av 1 person

 2. 😂😂🤣 tack för skrattet, och du har så rätt! Byter man inte från sitt skandinaviska namn får man bara finna sig i det hela. Här i Minnesota är det endast min man ( förutom våra barn då) som kan uttala mitt namn rätt, men så har han också lärt sig svenska och pratar det sgs flytande. Annars är och förblir jag: Jåhaaana istället för det helt vanliga Johanna. 😂

  Gillad av 1 person

 3. Jag har en bror som är döpt Lars JERKER Stjernkvist. Han jobbar också i engelsktalande länder. Jerker är inget bra namn då. I början så envisades han med att kalla sig just Jerker.
  Numera så heter han Lars.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s