118. Land of the fee. Erika

Nordamerika, här är allt störst bäst och vackrast. Enligt vissa iallafall. Patriotism och dubbelmoral går hand i hand, allt är svart eller vitt gällande livsstil eller åsikter. Här är du FRI!?

Kanada och USA är väldigt lika på många sätt men samtidigt finns där stora skillnader. Och säg för Guds skull inget till dem att länderna är lika för det uppskattas icke! Stolthet över sitt land är viktigt, här sitter stora flaggor uppsatta på garage och lador, bilar har ofta fladdrande flaggor och gigantiska flaggstångar med fanor stora som ett random Europeiskt land svajar stolt längs vägarna. Man ser ofta budskap om att gillar du inte detta, eller förödmjukar du min flagga så ”åk hem”. Prova det i naiva Sverige.

Från 11/9

Länderna är unga, ca 150 år gamla och allt startade när den vite medelålders mannen invaderade från Europa och tvingade till sig allt de ville ha. Det sämsta och det bästa från Europa blev ett ibland tveksamt resultat med fadd eftersmak; Indianer, slavar och arrogant rasism mixat med domedagspredikningar, abortmotstånd och Gudsfruktan. Samtidigt som det blev ett fantastiskt land med möjlighet till lycka.

En kväll på ett truckstop hörde vi en upprörd chaufför på CB-radion predika om Gud och Jesus bara för att sekunderna efter ösa ut sitt hat mot ”towelheads” och ”sandniggers”. Att han och hans förfäder är lika mycket invandrare hade han inte en tanke på.

Allt är skitstort här, egon, bilar och muggar, människor, husvagnar och skördetröskor. Religionen blomstrar samtidigt som hemlösa och missbruksproblem eskalerar. Folk som missbrukar mat, socker, spelande, droger, alkohol, makt osv syns överallt och avsaknaden av offentliga skattefinansierade skyddsnät lyser brutalt igenom vart man än kommer.

Man är fri här men samtidigt slav under ett system som inte fungerar bra. Tandlösa människor ser man överallt för att folk har inte egna försäkringar som täcker tand och sjukvård. Däremot tar de sig råd att röka och äta ute, äga 4-5 pickuper samtidigt som de bor i en skruttig trailer. Med svenska ögon sett är detta jättekonstigt.

Även att socker är föda nummer ett. På vår ”hem”-verkstad där står det munkar muffins och jordnötssmör till frukost varje dag. Livsmedlen i butikerna innehåller socker, cane sugar eller maple syrup spelar ingen roll allt är sjukt sött och onödigt!

Det som är bra här är framförallt att människorna, de flesta, är jättetrevliga. Att det är enklare att leva på något sätt känns skönt. Att det är enkelt att vara småföretagare känns befriande och sunt, det kryllar av företag överallt och det finns ofta drivor med personal också. Att man överlever på sin lilla barber shop eller mack är ju som det ska vara. Lätt och billigt att anställa och enkelt att sparka folk.

Baksidan är att många tvingas ha flera jobb, låga löner och dyra omkostnader. Som svensk blir man chockad. Du måste som anställd köpa dina egna arbetskläder och verktyg. Glöm gratis kaffe och personaltoaletter, firmafester och tjänstebilar. Ofta ser man på mackar o restauranger att personalen sätter sig i ett hörn och tar en snabb rast och att de går på kundtoan för det inte finns någon annan.

Hyra och mat kostar som i Sverige, försäkringar är jättedyrt medans bilar och bensin är billigt. Semester har du 2 veckors betald med 4-6% semesterersättning. Dock är skatten på inkomst här 26%. Vi har också 60 timmars arbetsvecka.

Någonting som jag verkligen avskyr är kreditsystemet. Man är tvingad att ha kreditkort här och oändligt många människor brottas med sina kreditkortsräkningar varje månad, fast i ett klistrigt ekorrhjul.

Vår första tid här hade vi vanliga Debet kort men de fungerade inte överallt samt att för att kunna låna till en bil eller ett hus måste man bygga upp sin kredit score, dvs visa att man klarar att hantera sina räkningar osv.

Men jag fattar inte att man måste ha dessa förbenade kreditkort! Tex har vi 3000 CAD i kredit på våra kort och för att få ” bra poäng” så ska man använda en viss procent av de dollarsarna varje månad. Jag hatar det, vill betala direkt och ha koll på läget så varje gång vi betalt med kreditkortet sätter jag direkt över pengar på det så vi inte är skyldiga pengar, men avskyr känslan men är tvingad till det just nu!

När man tar ut pengar på en ATM/bankomat är det en avgift på 3-4 dollar dvs 20-40 SEK. Dröjer du för länge med att betala din kreditkortsskuld är räntorna skyhöga. Köper du till exempel en ny lastbil så ingår inte garantiförsäkringar utan det måste du jättedyrt lägga till.

Skatt ca 13% tillkommer i kassan och dricks på ca 15% är i stort sett ett måste, så en omelett på Dennys för 99kr kostar i slutänden 130kr.

Så ”Land of the free, and home of the brave” är även ”Land of the fee and home of the slaves”.

För många är slavar under systemet. Sen är det min åsikt att man alltid har ett val. Som människa kan du välja att utbilda dig, kämpa, vara trevlig, göra det bästa i varje sekund eller att vara lat, arrogant, börja missbruka osv. Du har förverkat din rätt att gnälla och klaga om du inte försöker påverka situationen anser jag. Allt är inte fullt så enkelt här dock. Utbildning kostar stora pengar, sjukvård osv.

Lönen utbetalas var 14:e dag vilket man inte är van vid. När vi sökte jobbet stod det att ”health benefits” ingår vilket vi trodde då menades gratis. Nej det innebar att Arbetsgivaren har en försäkring du får ta del av och således betala hälften på. Så 500kr per lön dras från en av oss, det var nära att vi tog varsin men jag frågade i sista sekunden och det gick bra att jag ”hängde på” Markus, vi får då betala några procent mer vid tex ett tandläkarbesök.

Skillnaden är ibland avgrundsdjup och det blir ett bryskt uppvaknande, till exempel hade jag på riktigt världens bästa jobb i Sverige, ny Volvo firmabil, 37,5 timmars arbetsvecka och några hotellövernattningar någonstans i Sverige varje månad. Bra lön, 6 veckors semester och företagshälsovård. Gratis arbetskläder, skor och rabatt på läsglasögon. Julfest och ett par påkostade konferenser på något SPA hotell varje år. Gratis kaffe på kontoret , jobbmobil och ”högt i tak” dvs man morsar och kramar om kollegor och chefer, fikar ihop och har ofta väldigt kul på jobbet. 3 månaders uppsägningstid och löneförhöjning varje år, möjlighet till olika utbildning och karriärklättring osv osv.

Kanada är ett fantastiskt land, vackert och smart generöst. Vår arbetsgivare är på många sätt likt ett Svenskt företag, modernt med lite handhjärta-stuk och bra genomtänkt värdegrund, snygg loga och vilja till driv och transparens.

Annars är det många saker som inte ”kommit hit” än. Det faxas fortfarande hejvilt och ska man betala en räkning åker man till respektive företag och betalar kontant eller med check. Är du skyldig någon pengar måste denne först skicka en förfrågan via sin bank att den ”går med på ” att ta emot xxx antal dollars från dig, först då kan du skicka dem.

Mobil app finns för vår bank men att betala över internet är i stort sett helt nytt här.

Du kan köpa sprit överallt, köra bil från 16 år och brasset är numera lagligt. 2 bra saker iallafall.

Vi trivs jättebra och lär oss nya saker varje dag, bara för att det är annorlunda behöver det inte vara sämre men ibland är det extra svårt för dessa svenskar att tänka hela varvet runt. Vi känner oss fria visst men samtidigt bundna av saker vi inte känner oss bekväma med ärligt talat men totalt sätt är det väldigt bra här.

11 kommentarer

 1. Hej där!

  Trevlig läsning! Det ni skriver är väl, iaf för mig, ganska förväntat ….. jag menar, att det glättiga livet ”over there” inte alltid är så lätt att leva.

  Samtidigt går vi här i vår trygga ”ankdamm” och tror, att vi är världsbäst i att ”rädda världen”. Visst är det väl tryggt – speciellt för alla dom, som inte vill lägga två strå i kors för sin egen överlevnad. Samtidigt känns det lite knäppt för de, som strävar på, men samtidigt ser sina surt förvärvade slantar bara försvinna i ett stort jävla ”var får vi för pengarna”?

  Löfvens regering driver fanimej Sverige över godhetens ”tipping point” och vräker iväg pengar i ett enda stort slukhål – KLIMATALARMISMEN!! Själv tappar jag nästintill framtidstron för mänskligheten, när en tonåring ska styra hela världens koldioxiddiskussion. Hur jävla naiv är världen egentligen?

  Nåväl, pensionärslivet är måhända lite tryggare här i gamla Sverige än på andra sidan pölen, så varför beklaga sig egentligen? Jag är ju om nån månad 73 och klarar mig, men barnen och ……..

  Ha det gott, NJUT och var rädda om er och varandra!

  Kram // Kjell

  PS! Har ni skaffat julgran i ”trucken”? DS!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Kjell, alltid kul att höra ifrån dig!
   Ja som pensionär är det troligtvis bättre i Svedala- än så länge!
   Sverige är galet naivt, blir så trött bara jag tänker på det…
   Over here ska man ha pengar så man har råd att vara sjuk så är det bara,
   Oavsett vilket så önskar vi dig en riktigt God Jul så hörs vi!!
   Hälsningar Erika o Markus

   Gilla

 2. Ja där slog du huvudet på spiken i många fall. USA är ’the Land of the free and the brave’ med allt vad detta innebär. Alla föds med samma rätt att slå sig fram, eller inte göra det. Välja hur man vill ha det helt enkelt. Pengarna styr landet vare sig man man gillar det eller ej. Klassamhället är helt klart ett faktum. Mellanklassen är störst, men även i den finns det skikten.
  Några gratisförsäkringar existerar inte. Arbetsgivare erbjuder ofta sjukförsäkring och tandvård- till ett pris. Precis ALLT kostar i detta land. Till detta kommer då skatt på varor, men de enskilda staterna bestämmer själv vad som beskattas. Här i Minnesota där jag bor har vi till ex ingen skatt på kläder eller mat, vilket är ganska otroligt egentligen. Skatten på andra varor ligger runt 7.5%, men skatten på lönen varierar förstås på vad du förtjänar. Min man betalar te.x runt 40% på sin lön.
  Förmåner som anställd finns, men det går inte alls att jämföra med Nordens. Här i USA ( som ni märkt) är man mycket mera utsatt. För att generalisera har de högre avlönade också bättre allmänbildning om världen och ’bryr sig’ mera. Dock om dagsprogrammet handlar om att förtjäna mat för dagen är det ju helt omöjligt att bry sig om vad som pågår politiskt i landet eller någon annanstans.
  Ett intressant land med rika, fattiga, allt där emellan Och en helt urblåst husmäklare som kallar sig president- USA i ett nötskal. 🤔🇺🇸
  Trevliga människor hittar du dock sägs överallt! Bullriga, högljudda amerikaner ofta med hjärtat på rätta stället.

  Gillad av 1 person

  1. Hej, ja detta är en salig röra hela Nordamerika med stora möjligheter i ena änden och tragedier i andra. Så Minnesota är ”skattefritt” det visste jag inte bara att Montana är det.
   Tack för din support Johanna, vi önskar dig och familjen en riktigt god jul!!! Hälsningar Erika o Markus

   Gillad av 1 person

   1. Fråga på bara om det är ngt ni undrar över. Skattefritt är det nog inte, men som sagt kläder och mat ( dock inte godis, alkohol etc. Utan endast förnödenheter inom livsmedel som te.x frukt och grönsaker, te, kaffe, bröd….) handlas skattefritt. Dock varierar ju detta också mellan staterna som egentligen är rätt självständiga från D.C. ändå….
    Ha en riktigt god jul ni med var ni än råkar befinna er! Trevlig och härlig läsning skriver du/ni! Roligt att ’följa med’ på färden. 😃

    Gillad av 1 person

 3. Något annat som jag tänkte på: håll reda på alla kvitton som kommer från sådant som ni behövt för jobbet: Kläder, verktyg eller vad det nu kan vara. Det täcks inte av arbetsgivaren, men kan i de flesta fall dras av vid skattedeklarationen. Åtminstone här i USA…. 🤔

  Gillad av 1 person

 4. Det är väl lite det som är tjusningen med Nordamerika, att man är fri att göra som man vill?
  All har vi ju samma förutsättningar(nåja, nästan) när vi föds, men genom de beslut vi tar formar vi vår framtid.
  Lever vi i nuet och väljer att inte spara pengar eller köpa sjukförsäkring, t.ex. så blir det jobbigt den dagen man får skrumpleverdiagnosen…
  Land of the free skulle ha tillägget frihet under ansvar. Men det har många på den ena sidan av den politiska skalan svårt att acceptera…
  Kul läsning, som alltid!

  Gillad av 1 person

  1. Ja eller hur! Dock är det väldigt tragiskt med alla dessa människor som ej valt att lyckas så att säga, oändliga mängder med hemlösa, missbrukare och tiggare bara för att nämna några grupper som förstört för sig själva.
   Tack för din support, önskar dig en God jul!!! Hälsningar Erika o Markus

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s