117. Hollywoodfruar släng er i väggen här kommer Trucker-fruar! Erika

Vad är en bal på slottet? Det kan vara ett fint hem med snygga rena kläder, romantiska par-middagar och gigantiska trädäck där grillar stora som lok trängs med bubbelbad och svindyra plastmöbler, att ha snygga bilar, hålla på med välgörenhet och ta kölappar vid delikatessdisken på fredan. Det kan säkert också vara som en logdans med myggbett, gräsfläckar på knäna, korv med bröd och punka på cykeln, handla på Willys och köra Kia.

För mig är det just nu någonting mittemellan. Att sitta en halvmeter från min man i en stor lastbil dygnet runt flängandes mellan städer och hålor som Gud glömde i Nordamerika. Det är microljumna matlådor, tovigt hår och rastplatstoaletter, även skrynkliga kläder, stålhättekängor och skit under naglarna. Men också helt helt underbart!

Att valsa runt mellan truckstop i varierande skick är som att recenseras av Tony Irwing. ”Skaka inte på rhoompan, boööjj på nacken och ta quicka smoåå steps!” Dels bero på att man är kissnödig och sprintar iväg med getögon kastandes till höger och vänster för att inte bli mosad av en lastbil dels för att inte väcka onödig uppmärksamhet, man känner sig lätt som en kobent ambivalent bimbo.

Är du militant feminist kan du sluta läsa här. Som del av detta ”team” har vi båda lastbilskort och är anställda på lika villkor. Här kommer ett stort fett ”MEN” in, för jag gör precis som jag vill angående detta. Så jag väljer att inte köra så mycket, att sköta papper och teknik, att fixa mycket av maten, det mesta av städ, tvätt och disk. Jag plockar, fixar, viker, organiserar, och sitter i passagerarsätet mest. För att jag vill, och kan.

Jag har slitit ut en nagelfil, har fyllt 7 anteckningsblock och 4 pärmar, sparar varenda kvitto och noterar allt från vart vi stannar, när, mätarställning och praktiska saker hos varje kund, vilka dagar vi är i Kanada, skriver to-do-listor, inköpslistor och mejl så min man får allergiska besvär, skriver långa blogginlägg och håller koll på massor av olika saker.

Dock är min viktigaste uppgift att få min man att tycka han har en bra dag, så att hans körning, hans/vårt dagliga liv fungerar. Det kan vara allt från att fixa mat, dryck mellis under färd, spela bra musik, dra en fräckis eller tio, klia honom på ryggen, berätta hur snygg han är och bara se till att allt är iordning, från kylskåp duschväskor och tidrapportering till rena kläder och laddad teknik. Jag vet att han uppskattar det. Jag är nämligen skitbra på det, och han på att köra och verbalt brottas med mottrafikanter.

Han kan också laga mat, och gör det gärna, han är nämligen skitbra även på det även om det är några år sedan han jobbade som kock. Han kan också göra allt det andra även om han kontra papper och teknik inte är den bästa kombon. Så jag vill ha det så här, att sitta bredvid och njuta av utsikt och sällskap hela dagarna är just nu perfekt. Att få en snabb puss eller ett rumpkläm vid ett rödljus, det är guldkant i vardagen!

Att det är en kul men jobbig utmaning att få plats med ”allt” från mat, hushållsgrejjor och kläder, herregud vissa dagar när man kommer med 5-6 matkassar eller massa ren tvätt så suckar man djupt och undrar hur i helskotta man ska få plats med allt!

Lite enkla regler underlättar dock tillvaron;

Regel nummer 1 är; Inga skor i hytten. Alltså skor är inte förbjudet men gå för höge farao inte in med dem utan ställ dem innanför dörren, precis som i vilket hem som helst. Först tyckte jag det kändes lite halvskumt att köra barfota eller i strumplästen men det är faktiskt superskönt! Så dojjorna står på golvet inklämda under handskfacket eller mellan stolen och dörren.

Regel nummer 2; Inga prylar på golvet. Golvytan mellan stolarna är tack vare automatväxellådan hela 0,5 m2. Och där står en papperskorg. Bakåt, den ”stora” golvytan i köket/vardagsrummet/sovrummet är ca 1m2. Där ligger en grå fårskinnsmatta a la IKEA. De gånger man ställt saker på golvet, tex en platta vatten, kylväskan eller duschväskorna får man 10 gånger av 10 flytta dom minst 1 gång för att komma åt saker i nån låda eller i kylskåpet.

Regel nummer 3; Diska och plocka undan direkt. Det mesta diskas direkt efter användning dels har man ingenstans att ställa saker ”sålänge” dels blir det supermycketjobbigare att diska intorkat jox, när man liksom inte har varmvatten att tillgå.

Regel nummer 4; Inga ”ska bara”. Att avbryta det man håller på med och börja göra något annat brukar resultera i dubbelt arbete. Tex att börja göra kaffe, ställa fram termosarna och börja pyssla med något annat för att krasch bank och skrammel senare upptäcka att maken börjat köra innan jag hällde upp kaffet plockade undan och fällde in bordet igen avplockat och avtorkat. Eller att bädda halvdant men att inte ta ner de stora mjuka prydnadskuddarna från överslafen utan får dom i nacken vid första trafikljus.

Regel nummer 5; Att ta alla chanser. Jag har lärt mig den hårda vägen att man måste ta chansen direkt när den kommer för Gud vet när den kommer tillbaka och hur. Att handla, kissa, tvätta, duscha, ligga direkt när tillfälle ges annars kan man ångra sig när man märker att det kommer dröja tills nästa läge dyker upp! Som igår när vi lossat utanför Fresno och plottade rutten norrut så upptäckte vi att vi ännu en gång skulle köra genom mytomspunna Donners pass, som senast igår öppnades igen efter en flera dagars avstängning pga stora – vi pratar flera meter- s snö. Kollegor som suttit fast i dagar, utsatta pga väglag och brist på mat. Så denna donna insåg direkt att vi trots sena timmen igår skulle nödgas införskaffa proviant och fylla förråden.

Inga större protester från maken förutom när vi skulle leta på ett lämpligt Walmart med lämplig trucker-parkering. Inte helt lätt! Vid 22-tiden igår tog vi en rövare och parkerade bakom ett Walmart bredvid en av deras egna bilar, den vänlige chauffören i detta ekipage lovade att kolla vår bil under tiden vi var borta men vi helgarderade med en lapp på förarsidan där vi skrev att vi skulle handla och vara tillbaka inom en halvtimme.

Skitmycket folk i butiken så vi ruschade runt och letade efter det vi trodde vi skulle ha, man känner ju inte igen vare sig märken eller förpackningar vet ju liksom inte om det är tvättmedel eller sköljmedel i de likadana flaskorna till exempel eller vad det är för skillnad på de olika mjölkprodukterna. Så givetvis missade vi hälften av vad som stod på min inköpslistan men nu klarar vi oss en vecka lätt med den maten vi köpte, frukt grönsaker o kött samt lite ägg och kaffe!

Många som undrar men senast en av Markus kompisar häromdagen som frågade hur frun hanterade läget med jobbet och livet i trucken. Han tyckte jag skulle släppas av på nåt SPA efter vägen för att sedan plockas upp igen på återresan. Snällt tänkt verkligen det skulle jag verkligen uppskatta och behöva. Men jag vill göra det ihop med min man, för även om vi är ihop 23,5 timmar per dygn så skulle det kännas jättekonstigt att vara ifrån honom flera dagar!

På bilden är vi i Las Vegas. Vi tog 2 dygn ledigt när ett par vänner från Sverige var i krokarna, och lyxade till det med ett rum på Circus Circus och hängde vid poolen en välförtjänt dag. Ljuvligt! Att bara vara vi, ett par, att klä upp sig, fnissa, chilla äta gott ta en drink eller fyra, gör att livet som Truckerfru är så vääärt, som sonen skulle uttryckt det! Så det mina vänner är som en bal på slottet så länge jag har min prins är jag nöjd!

6 kommentarer

 1. Ni är så goa och fantastiska och modiga och härliga. Längtar efter varje epistel som ni skriver om livet på vägarna. Ha det riktigt gott och njut av tillvaron. Kramisar från Birgitta 💖💖👍👍🌹🌹😆😆😆

  Gillad av 1 person

 2. Tjena turturduvor!

  Ni måtte ha en rejäl kyl/frys – måste väl vara gasdriven, vad jag förstår. Är den i paritet med husbilsstorlek?

  Vilket liv ni har!! Är ni helt fria, eller kör ni åt nån speditör? Det gäller ju att de rullar liksom – inga billiga grejer ni har att handskas med.

  Ha nu en riktigt GOD JUL och fortsätt njut!

  Kram // Kjell

  Gillad av 1 person

  1. Hej Kjell, kul att du hör av dig!!! Kylen är liten som en micro typ med ett fjuttigt frysfack, som komplement har vi en kylväska för grönsaker odyl.
   Vi är anställda av ett åkeri båda två så de förser oss med lass på heltid vilket motsvarar minst 70 timmar i veckan, vi har betalt per mile så javisst måste vi rulla så mycket som möjligt kör i snitt 950 km/dag. Sköt om dig mvh Erika o Markus

   Gilla

   1. Hur ända in i glödheta h-e orkar ni detta. Är imponerad! Har ju själv varit yrkeschaffis i många år – även om det varit inom bussbranschen.

    Var rädda om er!!

    // Kjell

    Gillad av 1 person

   2. Det gäller att ha små guldkorn att se fram emot, som någon dags ledighet eller att någon kommer o hälsar på framöver. Men sen har vi ju allt med oss varandra och vårt hem så är det full gas ofta rakt fram hela dagarna och var tredje var fjärde dag är det lossning och eller lastning så visst är det slitigt men också kul och spännande! Tack Kjell, sköt om dig och ha en skön julhelg du med! Kram Erika o Markus

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s