113. Till alla lastbilschaufförer. Del 1. Om du vill göra denna resan. Markus

”Samma sak fast helt annorlunda.”

Det är vår vän Patrik Anias som myntat det uttrycket och det är helt fantastiskt. Här i Nordamerika är det verkligen så, samma sak men helt annorlunda.

Vi tar det från början.

Vill du komma hit och köra lastbil? Tror du att du har vad som krävs? Jag tänker inte på något sätt raljera eller vara styv i korken utan berätta hur jag ser det och mina och med hjälp av mina vänners erfarenheter försöka få en rättvis bild av livet som Long haul driver.

Det är en hel spann frågor som du måste ställa dig och svara helt ärlig för det är bara mot dig själv som du ljuger. Det kommer i följande inlägg komma information om hur vår emigrering fungerade och allt runt detta mer i detalj, det som skrivs idag är mer en sammanfattning av alltihop.

Börja fundera på varför du vill hit, är det äventyret, trött på EU eller på svärmor? Är det för att tjäna grova pengar är du fel ute. Ja, det går att tjäna pengar här, stora sådana, men det kommer med stenhårt arbete och stora satsningar. Är det för äventyret är det i min värld helt självklart att man ska hoppa på tåget MEN räkna med att det kostar dig ca 100 000 SEK och att du bör vara här i minst 3 år för det ska betala sig för både dig och arbetsgivaren. Det är ganska krångligt och oerhört byråkratiskt men det går (kan jag kan du ). Var beredd på att du jobbar minst 60 timmar i veckan och det är universellt, ”HURRY UP AND WAIT.”

Vad får du då? Det beror givetvis på vilket åkeri du jobbar för men där jag och min fru jobbar får du en välvårdad lastbil med den högre standard som finns här, helt okej betalt ( om du jobbar), makalösa vyer varje dag, en ohyggligt lång och klumpig trailer, vågstationer, poliser i buskagen, både fryntliga och griniga tullare, ett nytt körsätt, annorlunda väder och galna mottrafikanter. Jag bara älskar det, för det mesta.

Vad menas då med inledningen? Det som är likadant från Sverige är att man transporterar saker med en lastbil i trafik. Du har arbetskläder på kroppen. Där slutar likheterna.

Trailerdragaren har samma axelavstånd som en normal flakbil Sverige. Bakpå hänger en 53 fot trailer. Summa ca 23 meters totallängd = klumpig = nytt körsätt. Arbetskläderna får du betala själv. Likaså verktygslådan i sidoluckan är din privata. Allt gods står på sjöpall vilket gör att det står hyfsat stadigt dock är det ej förstängt och lastsäkringen består av ett spännband bakåt.

Du hanterar sällan eller aldrig gods själv och totalvikten är aldrig över 40 ton. Du får betalt för det du gör, dvs står du still är det inget pröjs.

Kör och vilotidsreglerna är väl tilltagna. För en Europé är de väldigt generösa. Vad din arbetsgivare förväntar sig av sig är att du jobbar upp till 14 timmar per dag, att du ALDRIG käftar med en kund, att du håller dina saker i ordning och att du är nykter.

”Cover your own ass-”mentaliteten råder här och innebär för din del att du dokumenterar allt du gör. Från lastsäkring och efterdragning av hjul, att du tagit en ”detour” och av vilken anledning osv. Därför krävs en hög nivå av proffessionalitet gentemot arbetsgivare och kunder. Nordamerikaner är inte på något sätt humorbefriade men om du drar ett skämt så väljer de att misstolka det.

Trots att vi var förberedda tack vare vänner och vidsynt chef så kan det i diskussioner och situationer bli missförstånd och man förstår inte varandra ändå. En stor Cola för en svensk är ju 0,7 liter. Här är den typ 2,5 liter. En fotboll för en Europé är rund men oval för en Amerikan. Semester för en Svensk är 5 veckor och bra semesterlön. Här är den 2 veckor.

Nordamerikaner är som vi fast helt annorlunda. De ser ut som oss men är inte som oss.

När du kommer hit har du fler skyldigheter än rättigheter och det krävs ett felfritt brottsregister samt pengar på banken, att du vill bidra omgående till samhället och bli en god medborgare.

Och glöm inte, det är du som kommer hit och måste därför anpassa dig, oavsett vad du tycker om lagar regler, märket på lastbilen eller det blaskiga kaffet.

Som avslutning vill jag bara säga: Nä, det finns inga Scanior här.

10 kommentarer

 1. Tjena!
  Var i kontakt med det åkeriet ni kör för, för något år sen.
  Hur tycker ni det fungerar?
  Hoppade delvis av pga barn o barnbarn typ.. Men ångrar mig kanske lite ändå..
  Hur pass är skandinaviska chauffförer rankade?
  Med vänlig hälsning Micke..

  Gillad av 1 person

  1. Hej Micke, vi trivs jättebra med åkeriet och med jobbet, det funkar bra mellan dispatcher osv. Räkna med att det tar tid och kostar en slant innan du är på vägarna men glöm inte upplevelserna och äventyret!! Är du en normalduktig svensk chaufför står du högt i kurs här. Allt är dock annorlunda mot vad du är van vid men det genererar många minnen garanterat!

   Gilla

 2. Älskar att läsa er Blogg! Drömmer mig bort men även om både Gubben och jag har CE, så lär det aldrig bli nån resa till Kanada för oss, desto roligare att läsa om er då! Tack för att ni delar med er!

  Gillad av 1 person

  1. Hej Maria, så kul att höra, inget behöver ju vara för evigt åk hit och gör en vanlig roadtrip med bil till att börja med, kom ihåg att man ångrar mest det man inte gör! Hälsa gubben mvh Erika o Markus

   Gilla

 3. Så om man kört långtrailer i Sverige där trailern bara är i sig är 18 meter och bilen har en hjulbas på ca 3.90 är man ju ungefär på samma längd, stora skillnaden då måste vara dom styrande axlarna på trailern!
  Och vem vill åka till kanads/Usa för o köra Scania, de är ju lite hela grejen att åka amerikanskt:)

  Gillad av 1 person

 4. Kul att läsa och härligt att det finns fler av oss som kör långtradare här i USA och som har tagit sig hela vägen hit från Sverige!
  Jag har kört här i flera år och driver nu mitt eget åkeri nere i södra USA.
  Jag hoppas att fler vågar sig hit så småningom.
  Lycka till och Drive Safe!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s