109. Inte net, sopor & prepping. Erika

Jag säger som Janne ”Loffe” Carlsson i filmen ”Repmånad”, ”-Nu snackar vi inte om räkor!”. Fast angående att förbereda sig för en smärre eller större samhällskris.

När man ibland yppar för vissa att vi vill idka någon form av självhushållning i framtiden så dryg-flinar en del och vräker ur sig något i stil med ”-vaddå om det blir en zombie-akapolyps!?”

Nu snackar vi inte om zombier, utan om ett vanligt elavbrott eller lågkonjuktur, oljekris eller bara ovanligt korkade politiker. Det kommer inträffa, förr eller senare, i större eller mindre omfattning. Så det är ditt ansvar att säkra överlevandet för dig och din familj. Glöm att staten finns där den dagen. Jovisst en tankbil med vatten kommer köras ut till ditt villaområde och kommunen och länsstyrelsen kommer jobba stenhårt vid en ny storm Gudrun såklart.

Men… hur många dagar räcker maten i din kyl och frys. 4-5 dagar? Vatten? El? Värme? Mediciner, diesel, hur länge räcker batteriet i din mobil osv. Kortläsare, bankomater, frysar och dörrar till ICA kommer icke att funka.

Vi har sagt det många gånger, vid ett strömavbrott längre än 5 dagar kommer vi att tvingas försvara våra hönor med hagelbössa från cyklande desperata hungriga stadsbor.

Detta beror inte på sugrör i Stilla havet. Att vädret och klimatet ballar ur är helt naturligt och det kan vi inte påverka.

Miljön kan vi påverka. Att sortera sopor, köpa begagnat och cykla till jobbet ska visst uppmuntras, absolut. Men det påverkar inte klimatet. Punkt.

Vi producerar kubikmeter med sopor här i lastbilen. Osannolikt mycket faktiskt. Att tvingas köpa vatten och inte ha tillgång till en kompost är stor del av detta. Så 3-4 soppåsar per dag är inte ovanligt. Tomma vattenflaskor, melonskal, hushållspapper i drivor och tuggummi, lite annan plast och lite kartong är huvuddelen. Det kryllar av soptunnor på de flesta truckstop men inte någonstans finns möjlighet till sortering.

Vi är oerhört känsliga. För vår del i dagsläget har vi alltid ett antal liter vatten och så mycket mat vi får plats med i hytten. Värmeljus och tändstickor i den livsnödvändiga ljus- och servettlådan, en stor sovsäck, stormkök och varma kläder är andra måsten. Vi kommer hamna i snöstorm endera dagen så är det. Vi har el även vid stillestånd. Ett tag. Men 75% av tiden vi kör har vi ingen internetmottagning. Snarare inte net. Inte ens vanliga telefonsamtal eller radion funkar, det är vanligare än att det omvända. Så mini-prepping är ett måste.

I framtiden blir det definitivt att bunkra allt från sygrejer, plåster, fröer, kulor och krut, fiskeutrustning, stearinljus, batterier, till vatten och mat. Våra djur måste ha tillgång till hö och vatten såklart, att lära sig mjölka och slakta, jaga och konservera är en självklarhet.

Att det kommer zombier eller blir kärnvapenkrig är hyfsat osannolikt, att klimatet ställer till det och våra politiker klantar till det är båda lågoddsare, så vågar du betta emot?

2 kommentarer

  1. Hej kul att läsa om er . Jag har alltid sagt att åka tradare kust till kust i USA vore en upplevelse . Därför väldigt intr att läsa o se vad ni upplever .
    Mvh Håkan

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s