78. Lära av andras misstag. Erika

Det billigaste och inte helt o-ofta bästa sättet att lära sig saker på är genom andras misstag. Det är inte alltid man har möjlighet till det dock. 

Hela våren under vårt slit med hundratals detaljer inför avresan så har vi haft Kanada-Patrik som coach. Vi har undvikt många fällor genom att lyssna på hans råd och tips. Han flyttade för ca 7 år sedan och har genom tid och erfarenhet massor av bra saker att dela med sig av, till exempel hur vi skulle kunna tänka gällande boende, mobiler, försäkringar osv. Ovärdeligt! Det är ju så sjukt mycket som är nytt, och vi kommer att gå i många fällor ändå, tro mig, vi har varit på väg in i flera med tack vare Patrik har vi backat och tänkt om, tusen tack för det!

Från början tänkte vi ju hyra en liten billig bostad att komma hem till ca var tredje vecka. Vi tänkte spendera de 2 lediga dagarna och ha våra saker där med tv, tvättmaskin osv. Det hade inneburit en månadskostnad på ca 8000 SEK bara för bostaden. En bil ingick även i de planerna, en bil som mest skulle stått still och kostat pengar, Jösses vad försäkringarna är dyra här förresten! Inte ovanligt att betala 1500 SEK i månaden för en vanlig bil! Så inköp av bil, försäkring, besiktning 2 gånger/år osv, hade blivit många tusen per månad det också.

Patrik kom med ett snusförnuftigt råd, ”Varför bor ni inte i lastbilen till att börja med, och tar in på motell era lediga dagar, passar på att hyra en bil och turista runt?”

Holy Moly vilket bra tips! Motell 2-4 dygn per månad, hyrbil likaså, borde innebära en kostnad på 6-8000 SEK? Vilket nästan isåfall är halva priset om man jämför med egen hyrd bostad samt bil.

🚛 Angående lastbilen vi ska köra – och bo i, – så är det en jättestor hytt med svenska mått mätt. Säkert 4-5 kvadratmeter stor bakom stolarna, med garderober, kyl, en hel del förvaringsutrymmen och en säng. M påstår att underslafen är hela 110 cm bred, så visst räcker det åt oss, kära som klockarkatter!

Överslafen ska bort, där ska vi sätta in en liten frys och ett antal lådhurtsar för kläder ända upp i tak. Eftersom vi ska bo i hytten ett tag, vem vet kanske upp till två år, så krävs det planering och disciplin. Vi följer ett annat par på Youtube som bor i sin hytt, så även där har vi redan fått massor av tips på hur man kan och inte kan göra med allt. #lovintrucking

En annan svensk chaufför som bor här i krokarna är Kanada-Daniel, vi träffade honom för en tid sedan och fick åka med hans lastbil en liten sväng. Han har en Kenworth T660, troligtvis en likadan som vi kommer få, och det var jättekul att kika in i hytten och höra han berätta om hur han haft det. Han jobbar för samma företag som oss, och har varit här i ett år ungefär. Tack för att du delade med dig, både av misstag och bra saker, det är som sagt ovärdeligt för oss!

I Söndags kunde vi också äntligen träffa ett svensk par som bott här i över 10 år. Christer och Yvonne. Snacka om att vi bombade dem med frågor om allt, truckerlivet, och allt annat vi kunde komma på. De har massor av erfarenhet och jämför med ett liv som lastbilschaufförer hemma i Svedala, så det var verkligen kul och nyttigt att ses!

Sen kommer vi fortsätta göra våra egna misstag givetvis, men att lära sig av andras – och av andras lyckade saker såklart är en förmån, så tack återigen att ni delar med er!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s