42. Dialekter. Markus

Det började för många år sen, gissningsvis 10-12 år sen, att jag och min gode vän Patrik som sedermera flyttade till just Kanada flippade ur angående dialekter. Han är liksom jag någon form av språkpolis och han förlorar för han säger våran!! Jag har alltid gillat dialekter och kommer alltid att göra. Vi utvecklade en lek som när vi ringde varann gick ut på att tala om vart man var genom att imitera dialekten där vi var. Själv har jag svårt att imitera östgötskan och Patrik faller lite på gotländskan. Det har gjort så intresset ökade en hel det för jissesjävlar vad det finns dialekter och även dialekter inom dialekter och det är lärorikt. Själv pratar jag en utdöende dialekt som kallas göingska. Oavsett vad folk tror så kan jag bara tala det målet med släktingar och vänner från mina trakter, åker du fem kilometer norrut eller 2,5 mil söderut är det inte många som förstår.

Jag har en sambo från ….eh…..ja nästan Närke vilket det stackars livet får höra i stort sett hela tiden. Sen att försöker hon mobbas tillbaka för att jag säger brödrar eller cykelen fungerar ju sådär för henne för jag har ju, som alla vet, alltid rätt.

Hade jag inte varit så fruktansvärt ödmjuk hade jag varit perfekt.

Jag har pratat mycket med Patrik på sistone och trots att vi inte setts på 7 år så faller vi in i trallen med vår lek så fort tillfälle ges. Nu bär det sig inte bättre än att jag fått en dialektkarta över Nordamerika och enkelt sett så finns det Boston, New York, Mid-west och Southern dialekter, resten är långfilmsamerikanska. Nu kommer alla vänner av god ordning protestera men jag köper denna karta providerad av Patrik rakt av. Det är ju så jag med min något begränsade engelska förstår de flesta av dessa dialekter, det är värre med slang men det är ett annat kapitel. Detta har fått mig att fundera på att göra en dialektkarta över USA med olika svenska dialekter för olika stater. Det innebär att tex Idaho blir Östergötland och Texas blir Skåne, vad vet jag. Jag kan än så länge för lite om amerikanska stater men du kanske har några idéer?

Jag vet iallafall att att Minnesota blir Gotland (se bild)

Copyright för fotot Keyjell Patrik Anias

PS Betackar mig för alla påstående om meningsbyggnadsfel, gramatik eller andra sådana påhopp…….är det mot förmodan så, så är det dialekt och dialekt är kultur som en man som jag kände väl sa för många år sen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s