20. Enheter, språk och brajja. Markus


⏳ I Sverige har vi sedan många år tillbaka en gedigen utbildning i engelska från skolan och tack och lov undertexter istället för dubbning vilket enligt min uppfattning ger den vanlige svensken ett bra underlag för att kunna prata engelska.
Jag har många utländska vänner som, tack vare svenskens goda engelska, kunnat göra sig förstådda även i vardagliga situationer som exempelvis i livsmedelsbutiken.
Med detta tror jag att Erika och jag talar fullt tillräcklig engelska. Det kommer svar om det om ca två veckor då vi gjorde IELTS-testet idag men det känns bra, tack staten för det.

Det finns dock andra saker som man inte har riktigt grepp om måste jag erkänna, prova Imperial units. År 1824 fastslogs detta system som är helt fantastiskt ologiskt. Du måste lära dig allt utantill efter som någon söndersupen, klämd knarkare bestämde sig för detta.
Troligtvis ligger det en fantastisk förklaring bakom det men helt ärligt, någon påtänd hippie är det bästa jag kan komma på. Kolla bara detta med längd, 1 inch (tum)= 25,4mm. Ok jag har tillbringat mycket av min barndom på ett sågverk där tum användes men det är fortfarande inte logiskt.

1 foot= 12 inches = 0,3048 m, hmmm jämnt och bra nummer. Det påminner mig om ett sågverksskämt jag hörde av min far. Vet du hur lång ett pick kan bli? 11 tum sen blir det en fot. Vi fortsätter The Imperial units-skolan, 1 yard= 36 inch= 0,9144 m. Jättepraktiskt! Efter detta måste dom fyllt en lada med brass, satt fyr på hela rasket och inhalerat hela veckan nonstop för nu kommer den bästa, mile.

1 mile= 5280 ft= 1609,344 m…………seriöst………………..hur tänkte ni där? Nåväl detta kan man väl hålla på ett ungefär i skallen, det är bara att lära sig. Erika och jag satt och kollade någon form av boende då nästa hippie infann sig. Berätta för mig hur stort 1 sq ft!( squarefoot)? 838 sq ft med 2 sovrum låter ju som en jättelik lägenhet, prova 77,85 m2. 1 sq ft = 0,092903 m2…….amenvaffan.

Vi kan runda av denna lektion med gallon. Där rundade dom av brajjrökarfesten med att fylla grannens lada också och dra fyr på allt. Då kläcktes den goda idén att engelsmännen ska ha ett mått medan nordamerikanarna skulle ha en annan. 1 UK gallon = 4,546092 l och 1 US gallon = 3,785412 l = 231 in3. Vilken jävla fest.

Förstår ni nu att det blir lite knörvligt att få fram medelförbrukningen på lastbilen när den räknas i US gallon/ mile. Tack gode gud för miniräknaren.

Tur man har Erika och att man inte rökar brass även om det helt tydligt hade hjälpt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s