14. Vadå ”Du kan inte ta med dina Pelargoner!?” Erika

🍃 ”Du kan ingenting ta med dig dit du går”. Cornelis Vreeswijks visa om att man inte kan ta med sig en endaste sak när man dör, och så är det ju!

Materiella saker har aldrig haft ett värde för mig förutom att de är praktiska och snygga. Kollade mycket på Lyxfällan tidigare, och fann det ytterst patetiskt att folk grät över att bli av med av sin skinnsoffa, sluta röka eller tvingas sälja sitt tv-spel. Jösses, är det inte viktigare att överleva, behålla sin bostad eller ha råd med maten till barnen.

Sen ska man inte döma andra, vi är alla olika gudskelov!

En resväska och ett handbagage. Per person. Sen kanske 1 flyttlåda med en handfull saker med affektionsvärde som brorsan får eftersända till oss när vi skaffat fast adress. Så har vi tänkt oss.

Men vilka 5 prylar gäller det, av allt man har… får du ångest över att bara tänka på det? Hmmm… jag vill spara mormors kaffekvarn, ett ärvt pärlhalsband, ett fotoalbum, några Lp-skivor och mina pelargoner. Jag sparar nog min lilla Redahylla också. Men ”tyvärr” får nog min svägerska Sanne adoptera pelargonerna.

Sen skulle jag likt Kristina från Duvemåla vilja ta med kärnor från vårt Astrakanträd. Det som jag flyttade med till Skåne från Ervalla, det som stod i en säck på Markus altan hela sommaren, och som vi sedan grävde ner i Ättehögs magiska trädgård. Tror dock inte man får ta med sig delar av växter genom tullen.

Den stora resväskan kommer väl innehålla kläder, skor och en stor necessär. Det man verkligen behöver, resten skänker vi till Myrorna.

Angående handbagaget stoppar jag ner kameran, fotoalbumet, liten necessär, viktiga papper, bok, korsordstidning o penna, våtservetter, smycken, ett ombyte, adressbok, tuggummi, läsglasögon och vår Mac book air.

Misstänker att Markus väskor kommer bestå av lite underkläder, snus och Peltorlurarna… typ.

Den fina ko-mattan av Highland cattle-kvigan Vittra, den får Jennifer ta hand om. Christopher var intresserad av stora tvn, x-boxet och de afrikanska maskerna.

Självfallet ska min svägerska Sanne få hur mycket trädgårdsredskap hon vill, och matsalsbordet.

Min andra fantastiska svägerska Johanna kanske vill förbarma sig över orkideerna, pysselgrejorna och utklädningssakerna.

Resten får bohags-firman ta hand om. De hämtar rubbet, kastar och flyttstädar. Vi får en slant, perfekt deal!

Det kallas visst att ”dö-städa”, så skönt att göra det medans man lever, betydligt lättare också! 😅 Måste ta mig tid innan vi åker att hjälpa mina föräldrar städa ut mina barndomsgrejor på deras vind också.

Jag har trots allt flyttat ca 15 ggr i mitt vuxna liv, och Markus mer än dubbelt, så vi har inte sååå himla mycket saker, men tro mig – fullt tillräckligt!

Finns ett uttryck för att skala ner, ” downsizing”. De som anammar det byter ner sig i storlek på bostad, gör sig av med mycket av sina prylar och påstår sig må mycket bättre. Det kan nog ligga mycket i det, ur många aspekter. Många har svårt att slita sig från sina prylar, de inger någon slags trygghet verkar det som, och status, för de som värdesätter det.

Visserligen är jag helt säker på att Pelargoner är hälsofrämjande, men tänker inte chansa med tullen angående detta.

4 kommentarer

 1. God morgon,
  Det låter bra med att skala ner. Det måste man i allafall göra så småningom.
  Jag kastade flera kubik när jag sålde huset-14. Man börjar samla igen när bopålarna är nedslagna…
  Att du/ni skriver om allt inför flytten är så terapeutiskt för er och alla andra oxå, det blir verkligare.
  Vaknar med ljuset nu före sju och bara njuter av våren som verkar vilja igång också. 🌿🌷🌿
  /Mona

  Gillad av 1 person

 2. Fy 17 vad skönt att få rensa bort bråte, det är ju så mycket man bara har men aldrig använder. Vilken frihetskänsla det måste vara! Men en resväska, ett handbagage, det kräver verkligen att man är osentimental. Känner mig inspirerad! Tycker för övrigt att det är jätteroligt att läsa om era tankar, tack för att ni är bjussiga. Hoppas att vi får följa er när ni kommer fram också!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s